Je bekijkt nu Avondklok moet per direct opgeheven worden, aldus rechtbank Den-Haag

Avondklok moet per direct opgeheven worden, aldus rechtbank Den-Haag

Zoals we allen weten, bevinden we ons allen in een zogeheten corona-pandemie.

De ene maatregel, sluiting van horeca en sportscholen en andere openbare gelegenheden, instelling tijdelijke avondklok, afraden reizen, volgt de ander op, zonder dat we daadwerkelijk weten wanneer hier een eind aankomt. Sterker nog, of hier wel een eind aankomt.

Nu met de komst van de vaccins en de aanvang met het vaccineren van diverse groepen en risico-gevallen, hopen we allen dat we snel terugkeren naar ons oude leven, maar snakken we met name naar het ‘normaal’. Ik vrees dat we nooit meer naar het nieuwe normaal zullen terugkeren. Wat een impact deze Corona wel niet heeft gehad op eenieder van ons.

Het instellen van de tijdelijke avondklok bevat volgens de toelichting bij de tijdelijke regeling drie pijlers, namelijk dat de zorg op een dragelijke manier wordt belast wegens dit virus, de kwetsbare mensen in onze samenleving zoveel mogelijk worden beschermd en dat er goed (in)zicht wordt gehouden in de verspreiding van dit virus. Viruswaarheid heeft een kort geding gestart en met succes gewonnen, zo bleek vandaag. Op hun eerder verzoek aan de Staat op 3 februari 2021 is afwijzend gereageerd om de avondklok op te heffen. De Staat erkende dat het instellen van de ’tijdelijke’ avondklok tot een inperking op de persoonlijke levenssfeer, bewegingsvrijheid (artikel 2 EVRM) alsmede op het recht van de vrijheid van betoging en vergadering. Maar dat de pandemie dusdanig ernstig is dat de avondklok noodzakelijk is om de veiligheid en openbare orde te beschermen.

Vandaar oordeelde de rechtbank in kort geding dat de Staat per direct de maatregel betreft de avondklok vanaf 21:00 uur tot 04:30 uur de volgende dag tot en met 3 maart 2021 buiten werking dient te stellen. De rechtbank oordeelde dat er een grondslag ontbrak voor de toepassing van de Wbbbg en daarmee eveneens de avondklok. Deze wet vormt juridisch geen goede basis om de avondklok voort te zetten.

De Staat is hier direct tegen in hoger beroep gegaan, waarna de overheid in een schorsingsincident de rechtbank heeft verzocht het besluit te schorsen, oftewel de avondklok blijft in stand, totdat de zaak in hoger beroep is beslist. Bij de behandeling is vervolgens de rechtbank gewraakt wegens vooringenomenheid. Nu wordt daar weer over beslist.

Het hoger beroep zal aanstaande vrijdag behandeld worden. Het is nu afwachten wat de uitkomst zal zijn van het wrakingsverzoek en vervolgens de beslissing in het schorsingsverzoek van de overheid.

To be continued dus!

De gehele uitspraak, in kort geding, is via de volgend link te lezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:1100.

Geef een reactie