Je bekijkt nu “Gemeente stelt zelf een bedrag tot matiging op de door haar opgelegde boete voor aan de rechtbank”

“Gemeente stelt zelf een bedrag tot matiging op de door haar opgelegde boete voor aan de rechtbank”

Gemeente legt huurder een bestuurlijke boete op wegens onrechtmatig kamerverhuur en onttrekking van de woning aan de woningmarkt

De gemeente heeft een aantal jaar geleden aan de huurder een boete van ruim € 20.500,- opgelegd. De aanleiding hiervoor was illegaal kamerverhuur en onttrekking van de woning aan de woningvoorraad.

Inleiding

De huurder dacht dat de zaak kansloos was. Ook wist hij niet of hij de boete moest aanvechten. Na bestudering van het dossier heeft de advocate de klant geadviseerd om wel beroep in te stellen. Weliswaar heeft de overtreding plaatsgevonden, maar dat neemt niet weg dat er omstandigheden zijn die maken dat de boete in aanmerking komt voor matiging. Het voorgaande blijkt ook uit diverse uitspraken.

Behandeling zaak en voorstel gemeente boete te matigen

Het dossier lag ruim anderhalf jaar op de plank, nou ja tot vandaag dus. Voor de gemeente blijkbaar ook lang, want vorige week woensdag ontving de advocate een verweerschrift en bijlagen van bijna 200 pagina’s. De termijn voor het indienen van de stukken is natuurlijk verlopen, omdat het leidt tot handelen in strijd met de goede procesorde. Maar opvallend was, dat de gemeente in haar eigen verweer de rechtbank in overweging meegaf de boete te matigen tot een bedrag van € 5.000,-. De reden hiervoor is dat namens huurder diverse stukken zijn ingediend waaruit de bijzondere omstandigheden blijken, die maken dat de rechtbank de door de gemeente opgelegde boete aanleiding tot matigen geven.

Behandeling zaak ter zitting

Tijdens de zitting is namens huurders betoogd dat verdere matiging van de boete gewenst was. Daarbij heeft huurder zijn persoonlijke omstandigheden uitgelegd. Daar gaat de rechter over nadenken en over een aantal weken volgt dan ook de uitspraak.

Waar de klant in eerste instantie dacht dat de zaak kansloos was, heeft hij vandaag erg veel hoop gekregen.

Juridische bijstand bij oplegging bestuurlijke boete door gemeente

Mocht u na het lezen van het bovenstaande eveneens een soortgelijke situatie meemaken dan wel een boete opgelegd hebben gekregen? Wacht niet al te lang en neem voor (nader) juridisch advies/bijstand contact op met Lima Advocatuur.

Auteur: Mw. mr. S. Ouald Chaib

Geef een reactie